EN

Domkerk

Midden in de Utrechtse binnenstad staat de monumentale Domkerk, deze zal ook dit jaar niet ontbreken als festivallocatie.

Midden in de Utrechtse binnenstad staat de monumentale Domkerk. De oudste delen van het gebouw dateren uit 1254. De Dom was de eerste kathedraal in Nederland en ruim 112 meter hoge Domtoren is nog altijd de hoogste kerktoren van het land en het hoogste gebouw van Utrecht. Sinds 1580 is de kerk protestants.

Van de kerk resteren tegenwoordig slechts het koor, het dwarsschip en de toren. Het schip stortte in bij een tornado in 1674. De Domtoren wordt sindsdien door een plein van de kerk gescheiden. Bij het Domcomplex horen verder nog een kruisgang en een kapittelzaal (thans aula van de Universiteit Utrecht). De Utrechtse Dom is ondanks het ontbrekende schip en de ernstige vernielingen die de overgang naar het protestantisme rond 1578-1580 met zich meebracht, een van de belangrijkste gotische monumenten in Nederland.

Zij was tevens een van de vroegste voorbeelden van de gotiek in Nederland en als enige gebouw hier te lande staat zij qua stijl dicht bij de klassieke Franse gotiek. Aan de huidige Dom ging een kathedraal in romaanse stijl vooraf.

 

Domkerk | Achter de Dom 1, 3512 JN | www.domkerk.nl

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk 

Pers | Partners | Contact | Reguliere site