Nl En

Museum Oud Amelisweerd

Museum Oud Amelisweerd

MOA | Museum Oud Amelisweerd, het nieuwe museum voor het oeuvre van Armando.

MOA is een huis van kunst waarin aan de hand van drie collecties - de historische buitenplaats, de Armando Collectie en de collectie Chinese en historische behangsels - de wezenlijke en universele relatie tussen de mens en zijn natuur onderzocht, verdiept en in samenhang gepresenteerd wordt.

De monumentale waardes van landhuis Oud-Amelisweerd vroegen om een bijzondere benadering van het ontwerp van het museum. Bij dit ontwerp was het monument telkens startpunt van handelen. Op de beletage staan de historische interieurs met hun unieke 18e- en 19e-eeuwse wanddecoraties centraal. Het getoonde ruimtelijk werk van Armando gaat er een dialoog mee aan. Op de 1e verdieping, waar de historische behangsels slechts fragmentarisch overgeleverd zijn, is, na stabilisatie van de fragmenten, een nieuwe linnen bespanning aangebracht die de fragmenten beschermt en een synergie tot stand brengt tussen de geschiedenis van het huis en de nieuwe laag in de bewoningsgeschiedenis; het werk van Armando. Op de zolder, waar zich het documentatiecentrum bevindt, is een heldere scheiding tussen de museumfunctie en het monument aangebracht. In dit contrast worden zowel de nieuwe museale functie als het monument geaccentueerd.

Daglichtmuseum

MOA is een daglichtmuseum: de toetreding van daglicht en het contact met het omringende landschap maken een wezenlijk deel uit van de beleving van MOA. Als voormalig buitenverblijf is het gebouwd in samenhang met en met zicht op de omringende natuur. Een ingenieus systeem in combinatie met permanente lichtmeting maakt het mogelijk de tot nog toe altijd gesloten luiken te openen en daglicht te gebruiken voor het aanlichten van de ruimtes en kunst. Op deze manier blijft de essentiƫle verbinding tussen binnen en buiten behouden.

 

Museum Oud Amelisweerd | Koningslaan 9, 3981 HD Bunnik | www.moa.nl

Zoek concerten op

Of klik op een dag

M
D
W
D
V
Z
Z
26 27 28 29 30 01 02